Afbeelding
 

Thuispagina
Cookies
Gebieden
Zoeken
Dolomieten
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Trentino
Geologie
Overzichtskaart
Picture Gallery

Wandeling 1
Adamello-Brenta
Panorama's
Route
Vie Ferrate

Wandeling 2
Panorama's
Belluno-park
Route
Detailkaart

Wandeling 3
Panorama's
Route
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Geologische geschiedenis Dolomieten

Dolomiet
Dolomiet werd door de Franse geleerde Dolomieu voor het eerst ontleed. Het is een belangrijk mineraal uit de groep van de carbonaten. Het gewone dolomiet is magnesiumdolomiet, het ontstaat uit calcietrijke afzettingen door een reactie met aanwezige magnesiumzouten. Het kan wit, grijs, rood of bruinachtig zijn.
Dolomiet is tevens de naam voor het gesteente dat voornamelijk uit dolomiet bestaat. Het is zeer wijd verbreid in kalkgebergten en kan het hele landschap beheersen (zoals in de gelijknamige Dolomieten). Dolomiet wordt als grondstof gebruikt in de metallurgische industrie en als bouwsteen.

Afbeelding

Ontstaan
In het late Trias, 200 miljoen jaren geleden, was een tropische zee waar nu de Dolomieten zijn. Hierin ontstonden enorme koraalbanken, die uitgroeiden tot eilanden. Deze versteenden en vormden het gesteente Sciliar Dolomiet.De belangrijkste massieven in de westelijke Dolomieten bestaan uit dit gesteente. De lava die uit vulkanen in de zee vloeide, kwam tussen de eilanden terecht. Dit is op verschillende plaatsen terug te vinden (delen van de Siusi, de Val Gardene, Val di Fassa). Het gebied werd een getijdenvlakte, waar laag op laag bezinksel werd samengedrukt. Hieruit ontstond het Dolomia Principale, dat karakteristiek is voor de massieven van Civetta, Cristallo, Pelmo, Sesto en Tofano in de oostelijke Dolomieten.

Afbeelding

Gebergtevorming
Europa en Afrika botsten ongeveer 60 miljoen jaar geleden op elkaar. Dit leidde tot het ontstaan van de Alpen, en daarmee van de Dolomieten als gebergte. De westelijke Dolomieten die op dikke lagen ouder gesteenten steunen kwamen als één blok omhoog. Deze samenhangende onderstruktuur ontbrak echter in de oostelijke Dolomieten, waardoor de tektonische krachten tot meer plooiing en breukvorming leidden. De latere sedimenten erodeerden weg, waardoor de oudere koraalriffen aan de oppervlakte kwamen.

Zie ook de pagina over gebergtevorming.
 

Thuispagina > Gebieden > Dolomieten > Geologie

Copyright © Jaap van der Veen |  Disclaimer | Reageren