Afbeelding  
 
Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Dolomieten
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Trentino
Geologie
Overzichtskaart
Picture Gallery

Wandeling 1
Adamello-Brenta
Panorama 1
Route
Vie Ferrate
Google kaarten 1

Wandeling 2
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Belluno-park
Route
Detailkaart

Wandeling 3
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Route
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Adamello-Brenta park

Het Adamello-Brenta Park is één van de grootste beschermde gebieden in de Alpen. Hier ontmoeten de Centrale Alpen, waarvan de Adamello het meest oostelijke deel is, de Dolomieten, waarvan de Brenta het meest westelijke massief is. Op dit snijvlak loopt de grote Alpine Giudicarie-breuk, die oorzaak is van het grote verschil tussen deze twee gebieden. Bijvoorbeeld de meest voorkomende gesteenten: kristallijne gesteenten in de Centrale Alpen, magnesiumkalksteen in de Dolomieten. De Adamello bestaat weer vooral uit 30 miljoen jaar oud graniet, de Brenta uit 200 miljoen jaar oud Dolomia principiale, overdekt met 300 m Rheatische zwarte schalie. Boven deze breuk ligt de stad Madonna di Campeglio.
Kamperen is toegestaan in een groot deel van de Adamello, daarnaast zijn er veel officiële campings.

Afbeelding

Brenta
De Brenta biedt een zeer spectaculaire aanblik, met haar immense rotswanden en hoog oprijzende bergtorens waarvan de Cima Brenta (3.151 m) en Cima Tosa (3.171 m) de hoogste zijn. Deze toppen zijn overigens niet eenvoudig te beklimmen, zij vergen ruime alpiene klimervaring. Er is een dicht net van berghutten die steeds binnen  wandelafstand van elkaar gelegen zijn. De vie ferrate (klettersteigroutes) zijn niet erg lang, meestal 3 tot 4 uur lopen, en overbruggen ook geen grote hoogteverschillen. De Via delle Brochette behoort tot de beroemdste wandelroutes ter wereld, en biedt schitterende uitzichten al moet je geen last van hoogtevrees hebben. Hier passeer je bijvoorbeeld de Campanile Basso, een vierkante rotstoren met 400 m hoogte de grootste in de Dolomieten. Er zijn verschillende doorgaande wandelroutes te maken, waardoor je door het hele massief van noord naar zuid kan lopen en weer terug.
Vanuit Madonna di Campeglio gaat een lift omhoog naar de Passo del Grosté (2.445 m), een col in het midden van de bergrug. Door het drukke bezoek van wandelaars in het centrale deel van de Brenta (Tuckett hut en Brentei hut) komen hier maar weinig dieren voor. In de noordelijke delen is het rustiger en leven zelfs nog enkele beren.

Afbeelding

Adamello
De Adamello is het meest ongerepte gebied, met een rijke verscheidenheid, de enorme pieken (vele boven de 3.000 met als hoogste de Adamello zelf met 3.539 m hoogte) en gletsjers. Tussen het Adamello massief en de Presanella ligt het schitterende Val di Genova, met vele wandelmogelijkheden, wilde dieren en sprookjesachtige watervallen waarvan de Cascata di Nardis (100 m hoogte) de beroemdste is. Dankzij de uitgebreide en gevarieerde bossen met verschillende soorten dennen, sparren, hazelaar, beuken, berken, komen vele vogelsoorten voor, waaronder de oehoe, de dwerguil en de ruigpootuil. Behalve de typische Alpen fauna van gems, hert en marmot komt hier ook nog een twaalftal alpiene bruine beren voor.
De wandelroutes zijn hier meestal langer dan in de Brenta, en kennen grote hoogteverschillen.

Links

Thuispagina > Gebieden > Dolomieten > N.P. Adamello-Brenta

Copyright © Jaap van der Veen |  Disclaimer | Reageren