Afbeelding  
 



Thuispagina
Cookies
Zoeken
Nieuw

Deze webplek
Inleiding
Overzicht
Veel gestelde vragen 
Wie ben ik
Webkoppelingen
Reageren

Tochten
Tochten per gebied
Berggebieden
Tabellen
Grafieken

Afbeelding
Picture gallery

Algemeen
Gebergtevorming
Alpenkaart
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Tochten per berggebied

Op deze pagina een korte introductie van de bezochte berggebieden (in alfabethische volgorde), met de tochten per gebied.
Bij verschillende gebieden zijn links toegevoegd om via Google Earth een rondvlucht boven de bezochte toppen te maken (link werkt niet op smartphone).
  1. De ruige Abruzzen liggen midden in de Italiaanse Apenijnen. Wild kamperen op een vreemde voettocht door hoge bergen, een verlaten vlakte, lieflijke heuvels en boerenlandschap. (1997)
    -> Google Earth: Monte Amaro (2.793 m).
  2. Het grensgebied tussen Noord Albanië, Kosovo en Montenegro wordt bekender en meer bezocht door rugzaktoeristen. Kampeertrektocht met bagagevervoer van twee weken met overnachtingen bij herders en in kleine dorpjes (2016).
    -> Google Earth: Rosni (2.524 m).
  3. Trektocht langs meren en oude vulkanen. De golvende hoogvlakte van de Auvergne maakt deel uit van het oude, Franse Centraal massief. (2003)
    -> Google Earth: de strato vulkaan Puy de Sancy (1.886 m).
  4. Alpentraverse van Malojapas naar Comomeer door Italiaanse Bergell en Veltlin. Het Val Màsino is beroemd om zijn granieten klimwanden en het Val Malenco aan de voet van de Monte Disgrazia is een rustig en schilderachtig wandelgebied. (2011)
  5. Een uitdagende trektocht over de flanken van hoofdkam in het Berner Oberland, door een afwisselend landschap van steile rotswanden, almen en de besneeuwde toppen van de Doldenhorn, Blümlisalphorn, Jungfrau en vele andere. (2014)
    -> Google Earth: Bütlasse (3.193 m).
  6. Gletsjertochten in de schitterende wereld van eeuwige sneeuw en ijs van het Berninamassief, op de grens van Zwitserland en Italië. (2004)
    -> Google Earth: Piz Morteratsch (3.751 m).
  7. In Bulgarije, ten zuiden van Sofia, strekken de ruige bergen van Rila en Pirin zich uit, boven de steile dicht beboste hellingen. Een vreemde voettocht van het beroemde Rila klooster tot het Rozen klooster. (2002)
  8. De Dolomieten zijn beroemd wegens de surrealistische landschappen en steile rotswanden. Een lange afstandwandeling langs de Alta Via 1; een huttentrektocht met vele klettersteigroutes in de Brenta en dagtochten in en rond het Sellamassief. (1987, 1992, 1994)
  9. Nabij Mont Blanc en St. Bernhardpas ligt het Italiaanse natuurreservaat Gran Paradiso, beroemd om zijn steenbokken. Een trektocht en beklimming van deze 4.000-er. (1989)
    -> Google Earth: Gran Paradiso (4.061 m).
  10. Het Nationaal Park Jotunheimen in Noorwegen biedt een uitgestrekt wandelgebied waar regelmatig een soms woest rivier overgestoken moet worden. Buiten de omgeving van de luxe hutten kom je nauwelijk andere mensen tegen. (2001)
    -> Google Earth: Galdhøpiggen (2.369 m).
  11. Een ontspannen trektocht door het middelhoge gebergte van de Jura met haar koele bossen en schilderachtige Gorges du Doubs. (1986)
  12. Op de grens van Oostenrijk en Italië liggen de Karnische Alpen. Een lang gerekte en afwisselende bergketen met schitterende uitzichten naar de Gailtaler Alpen in het noorden en de oostelijke Dolomieten (zuiden). Een huttentrektocht over de kam die we helaas maar voor een klein deel hebben kunnen maken. (2009)
  13. Op de grens van Oostenrijk en Duitsland ligt de Karwendel, een afwisselend gebied met groene dalen en scherpe bergen van dolomiet, een beschermd natuurgebied. Een pittige huttentrektocht langs en over drie bergruggen met steile afgronden en klauteren langs de graat. (2015)
    -> Google Earth: Kleiner Solstein (2.637 m)
  14. In het westen van Kreta liggen de Witte Bergen, kalkgesteente met diepe kloven die recht naar de kust toe lopen zoals de beroemde Samariákloof (nationaal park). Langs de kust en door de bergen kan je prachtig wandelen. Tocht van 6 dagen langs de zee van Paleochora naar Loutro, door de Irinikloof omhoog naar het Omalosplateau en afdaling door de Samariákloof. (2017)  
  15. In noordwest Engeland ligt het Nationaal Park Lake District met ruige bergen, vele meren en een ongekende variatie aan landschappen. Dagwandelingen rond Ambleside. (1989)
    -> Google Earth: Wetherlam (763 m).
  16. Het Mont Blanc massief oefent al eeuwen aantrekkingskracht uit op bergbeklimmers en is één van de meest beklommen bergen. De Tour du Mont Blanc biedt mooie uitzichten op het massief. (1989, 1995, 2010)
  17. Sneeuw en ijs vormden het decor van onze gletsjertochten in het Ortlermassief, gelegen in het Parco Nazionale della Stelvio. In de dalen veel dieren en uitgestrekte bossen. (1993)
  18. De Píndos ligt in een weinig bezochte streek in Noord-Griekenland. Hier is nog onbedorven natuur te vinden en gastvrije dorpjes waar je bij de kerk kan kamperen. (2000)
  19. De langgerekte bergketen van de Pyreneeën op de grens van Frankrijk en Spanje is een prachtig wandelgebied. Vijf trektochten: vanaf de Middelandse zee over de grens langs de GR 10, verder in de Centrale Pyreneeën, de Ordesa en in Aigües Tortes in Spanje. (1981, 1985, 1991, 1998, 2008)
    -> Google Earth: Canigou (2.784 m) en Monte Perdido (3.355 m).
  20. In het Oostenrijkse Tirol tegen Italiaanse grens ligt het bekende Stubai dal, met veel wandelmogelijkheden en berghutten. Klassiek huttentocht langs de Stubaier Höhenweg met veel panoramafoto's. (2017)
    -> Google Earth: Wilder Pfaff (3.458 m) en de Habicht (3.277 m).  
  21. Aan weerzijden van de Zwitsers-Italiaanse grens ligt het weinig belopen Tessin (Ticino), met talrijke meren, groene dalen en goed bewaard gebleven paden. Huttentocht in de Tessiner Alpen met veel panoramafoto's. (2007)
    -> Google Earth: Pizzo Campo Tencia (3.072 m) en Ofenhorn (3.235 m).
  22. Dichtbij de St. Gotthardpas in Zwitserland liggen enkele hoge en prachtige zijdalen van het Surselvadal, waar de Rijn begint. Rond het Val Medel maakten we een 10-daagse huttentocht. Ondanks de centrale ligging is het nauwelijks toeristisch. (2004)
  23. Het Zwitserse Valais (Wallis) is sterk vergletsjerd en heeft veel beroemde 4000-ers zoals de Mont Blanc, Gran Combin, Dent Blanche en Matterhorn. De Haute Route van Chamonix naar Zermatt is een klassieker onder de gletsjer-toertochten. Gletsjers in allerlei vormen, prachtige uitzichten. (2010)
    -> Google Earth: Pigne d'Arolla (3.772 m) en Tête Blanche (3.707 m).
  24. De Vanoise in de Savoie is een fraai, alpine natuurreservaat met vele wandel- en klimmogelijkheden. Vanuit Pralognan enkele dagtochten en een driedaagse trektocht. (1988)
  25. De uitgestrekte bossen van de Noordelijke Vogezen hebben veel gemarkeerde wandelroutes en zijn erg mooi maar toch rustig. Vanuit Wissembourg aan de Frans-Duitse grens begonnen we aan een 7 daagse hotel trektocht, grotendeels langs de GR 53 (2012).
  26. In een vulkanisch zeer actief deel van IJsland ligt het natuurreservaat van Landmannalaugar, met veelkleurige oude vulkanen, warmwater bronnen en bergbeken. Dit was het beginpunt voor een trektocht via Þórsmörk, met voor IJsland zeldzame berkenbossen, naar Skogar aan de Zuidkust. (2005)
    -> Google Earth: de vulkaan de Bláhnjúkur (940 m).
  27. Het Zillertal is een sprookjesachtig zijdal van de Inn in Oostenrijk. De Berliner Höhenweg is een klassieke huttentrektocht, door groene dalen en over besneeuwde hellingen. (1996)
  28. Er is ook informatie over een tocht buiten ons continent te vinden, namelijk de Vreemde voettocht in de Mongoolse Altaï. Er zijn een reeks kaarten van Mongolië en 20 panoramafoto's van de tocht te zien. (2006)
    -> Google Earth: Tsast Ula (4.208 m).
  29. Sinds 2011 is een tweede tocht buiten ons continent gepubliceerd, namelijk de Kalinchok-trekking in Nepal. Er zijn twee kaarten van het gebied, een korte tochtbeschrijving en 10 panoramafoto's te zien. (1982)
Verdere introductie
  • Een overzichtskaart van Europa met de ligging van de bezochte gebieden en de relatie met de Europese lange afstandsroutes zijn te vinden op gebieden.
  • Meer gegevens over de wandelingen zoals het type tochten, de moeilijkheidsgraad en organisatie zijn te vinden bij de tabellen van de tochten.
  • Zie voor algemene informatie over opzet en navigatie van deze webplek achter de schermen.
  • Via de zoekfunctie kan je snel iets op deze webplek vinden.
  • Op Wikipedia staat een overzicht van de belangrijkste berggebieden in Europa waar ik ook aan heb meegewerkt.
 
Thuispagina > Tochten per berggebied

Copyright © Jaap van der Veen  | Disclaimer | Reageren