Afbeelding  
 Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
Abruzzen
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Parco d'Abruzzo

Trektocht
Brede pagina's
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Wandelschema
Overzichtskaart
Routekaart 1
Routekaart 2
Afbeelding
Afbeelding

  

Bergwandelen in de Abruzzen

De Abruzzen liggen erg afgelegen in het hart van de Apennijnen en zijn zeker buiten Italië niet erg bekend als (berg)wandelgebied. Toch is het erg de moeite waard. Het landschap is erg gevarieerd: dalen met rijke beukenbossen, een steppenhoogvlakte, nauwe ravijnen maar ook heuvellandschappen, fraaie oude stadjes en dorpen. De provincie kent zeven natuurreservaten en behoort tot de meest ongerepte streken van Italië. De belangrijkste bergmassieven zijn de Lago, de Gran Sasso en de Maiella, zij kennen de hoogste toppen van de Apennijnen, in de Gran Sasso is zelfs een forse gletsjer.

Afbeelding

Algemene informatie

Voor algemene informatie over de Abruzzen zie gebiedsinformatie. Hier ligt ook het Parco Nazionale d'Abruzzo, een schitterend natuurgebied dat in 1999 is opgenomen in het jungleproject van het Wereld Natuurfonds. Wij zijn daar op onze tocht overigens zelf niet geweest, wel in het Parco Nazionale della Maiella.

Vreemde voettocht door de Gran Sasso en Maiella

In 1997 organiseerde de KNAV een 'vreemde voettocht' in de Abruzzen waaraan ik met nog 10 mensen deelnam. Michiel Broekman had de tocht bedacht en leidde hem ook. Het aardige van de 'vreemde voettochten' is dat ze door minder bekende gebieden gaan en geen gemarkeerde routes volgen. Daarbij komt het regelmatig op improviseren aan. Van onze tocht kon je bijvoorbeeld in Nederland geen gedetailleerde kaarten kopen. We trokken met volledige kampeeruitrusting, en kookten meestal op houtvuur.
De tocht bestond uit twee etappes: vanuit L'Aquila trokken we via de Monti della laga (o.a. de Gran Sasso) naar Torre de Passeri in het Pescaradal. Vervolgens gingen we de Maiella naar Casoli. Zie het wandelschema voor de plaatsen, afstanden en wandelduur.
Er zijn een overzichtkaart en twee gedetailleerde routekaarten (van etappe 1 respectievelijk 2). Tot slot zijn er drie grote panoramafoto's. Je ziet deze 5 pagina's via het overzicht.

Rondvlucht via Google Earth
Via Google Earth kan je het gebied vanaf de hoogste top: de Monte Amaro (2.793 m).
 

Thuispagina > Tochten per gebied > Abruzzen

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren