Afbeelding
 

Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Zillertal
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Wandelschema's
Foto's Kees Nijdam

Huttentocht
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Routetabel
Routekaart
Google kaart
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gebiedsinformatie Zillertal

Het Zillertal is het grootste zijdal van de Inn. Het dal is ruim en groots en 45 km lang. Het eerste en wijdste deel - 32 km tot en met Mayrhofen - is het dichtstbevolkt, en heeft de Ziller een hoogteverschil van slechts 100 m. De bodem bestaat uit weidegronden. De hellingen lopen langzaam op, met aan de voet stroken donker dennenbos, die overgaan in steilere hellingen met lichtgroene alpenweiden. Dit geheel is bezaaid met bruinhouten boerderijen en almhutten.

Afbeelding

De hogere delen zijn weer bebost, en gaan bij de toppen over in witte sneeuwpieken van boven de 3.000 m. Aan het eind vertakt het dal zich weer in schilderachtige zijdalen, van weiden met steile beboste wanden, die eindigen in de eeuwige sneeuw: de Zillertaler Gründe.
Aan de zuidzijde bevinden zich de Zillertaler Alpen. Er zijn twee takken: de Zillertaler Hauptkamm die de grens vormt tussen Oostenrijk en Italië, waarvan de Hochfeiler met 3.520 m het hoogste punt vormt; en de Tuxer Hauptkamm, die van Mayrhofen naar de Brennerpas loopt met de Olperer (3.476 m). Deze massieven bestaan in de kern uit gneis, en worden bedekt met grote gletsjers, die hier 'kees' heten. De noordelijke vooralpen van de hoofdkam (o.a. Tuxertal en Gerlostal) bestaan daarentegen uit sterk geërodeerde leisteen, hebben een vruchtbare bodem en zijn rijk aan mineralen. Een bekende vindplaats van granaat bijvoorbeeld bevindt zich bij de Berlinerhütte.

Afbeelding

Het gebied heeft vele hutten die alle bewirtschaftet zijn; de onderlinge afstanden zijn niet overmatig groot. Het gebied wordt 's zomers druk bezocht, dus liever niet op zaterdagen van hut wisselen. Voor een huttentrektocht vormen de Zillertaler Alpen beslist geen eenvoudig gebied. Een goede uitrusting en uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk, terwijl het beschikken over enige bergervaring op zijn minst wenselijk is.

Het Zillertal wordt ontsloten door een stoomtreintje, dat regelmatig een lange rookpluim door het dal trekt. Aan het einde is een groot stuwmeer gemaakt, het Schlegeisspeicher. Mayrhofen is een goede uitvalsbasis voor veel bergtochten, hier komen de belangrijkste bovenlopen van de Ziller samen. Via deze 'Inneren Gründe' bereik je de alpiene wereld. Vanuit Zell am Ziller bij de monding van de Gerlosbach kan je makkelijk naar de Gerlosplatte en de Oberpinzgau.
Het Tuxertal is het meest toeristisch, hier kan je het hele jaar door skiën.

Verdere informatie 
Kaarten van het gebied:

 • Mayrhofen, Tuxer Tal - Zillergrund, Kompass wanderkarte nr. 037, schaal 1:25.000. Hier zit tevens een boekje bij met beschrijvingen van wandeltochten
 • Alpenvereinskarten, schaal 1:25.000. Zillertaler Alpen, 35/1, 35/2, 35/3.
 • Zillertal, Tuxer Alpen, Jenbach-Schwaz, Freytag & Berndt wanderkarte nr. 151, schaal 1:50.000. Nr. 152 van deze serie geeft de Zillertaler Alpen weer.
Gidsen en beschrijvingen:
 • Alpenvereinsführer Zillertaler Alpen, Rother Bergverlag. Zeer gedetailleerd.
 • Zillertaler Wanderführer, Walter Klier, Rother Bergverlag 2002.
 • Berliner Höhenweg in zes dagen, Loek Hofstede, artikel in NKBV Hoogtelijn, februari 2003.
 • Tirol - Voralberg, met o.a. het Zillertal, reisgids ANWB
 • Zillertal, Kompass wanderbuch, uitgave 1994 met wandeltochten, plaatsbeschrijvingen en hutten
 • De Zillertaler Alpen, Berliner Höhenweg en Drie-Länder-Weg door Robert Eckhart in Op Pad, februari 1995
 • Unterwegs am Berliner Höhenweg, blad Deutsche Alpenverein

Tochtenwiki op internet:
 • Uitgebreide beschrijving Huttentrektocht Berline Höhenweg bij de NKBV. Deze versie van de trektocht begint bij het TuxerJoch haus
 • De route van de Berliner Höhenweg op Tirol.at begint in Finkenberg, vlak bij Mayrhofen, zie www.tirol.at.
Thuispagina > Gebieden > Zillertal > Gebiedsinformatie

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren