Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Lake District
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Nationaal Park

Dagtochten
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Route
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina

Gebiedsinformatie Lake District


Het Lake District in noordwest Engeland doet haar naam eer aan door de vele meren, waarvan 16 grotere. De landschappen zijn bijzonder afwisselend over relatief kleine afstanden. Het heeft glooiende heuvels die overgaan in ruigere bergkammen, langgerekte diepe meren en oude schilderachtige stadjes. Het ligt in het Engelse graafschap Cumbria, in de Cumbrian Mountains. De hoogste toppen zijn Scafell Pike (979 m, tevens de hoogste berg van Engeland), Skiddaw (931 m) en Helvellyn (951 m).

De meren
De rivierdalen zijn in de IJstijd door de gletsjers tot brede dalen uitgesleten. Daarom hebben de meren zo'n langwerpige vorm. De bekendste meren zijn het Windermere (met 14,7 km2 het grootste), Coniston Water, Ullswater, Thirlmere, Derwent Water en Bassenthwaite Lake; de laatste twee vormden vroeger één meer. Daarnaast komen ook 'tarns' voor, kleinere ondiepe meertjes met vaak prachtige waterlobelia's. In de 50-er jaren ondernamen Colin Dodgson en Timothy Tyson een project waarbij ze in alle tarns zwommen, zij hebben er 463 geteld. Overigens worden de meren geleidelijk ondieper door het sediment dat er in vanuit de omgeving terecht komt.


Uitzicht vanaf de Furness Fells richting Little Langdale en Loughrigg Fells
Klik voor panoramaversie op de foto

Geologie, klimaat en economie
Je zou de structuur van het Lake District kunnen vergelijken met twee wagenwielen. De assen zijn (1) Scafell & Great Gable en (2) Helvellyn, de spaken zijn meren en valleien die naar buiten lopen. Tussen deze wagenwielen loopt van noordwest naar zuidoost een geologische breuklijn. Het is een zeer oud gebied. Het Skiddaw-massief bestaat uit één van de oudste gesteenten van het aardoppervlak, het dateert van 500 miljoen jaar geleden. Van 350 tot 15 miljoen jaar geleden onderging de aardkorst ingrijpende veranderingen. Tijdens de laatste bewegingen  werd het gebergte rond Scafell en Great Gable omhoog geperst tot een koepelvorm en heeft het gebied zijn karakteristieke vorm gekregen. De trogvormige meren ontstonden tijdens de ijstijden van de laatste miljoen jaar.
Het klimaat is regenrijk; in de winter valt er vaak veel sneeuw en heersen er in het gebied ruige omstandigheden, vergelijkbaar met de Alpen.
De economische betekenis van het district is gelegen in de bosbouw, waterwinning, schapenteelt en vooral het toerisme. Er komen jaarlijks zo'n 12 miljoen bezoekers! Windermere, Ambleside, Keswick en Penrith zijn de bekendste toeristencentra.

Rydal Cave (leisteengroeve)

De eerste bekendheid
Het gebied werd in de 19e eeuw bekend, vooral door toedoen van de dichter William Wordsworth, één van de invloedrijkste Engelse dichters uit de romantiek. Hij en zijn vrienden Samuel Taylor Coleridge en Robert Southey, die eveneens lang in het Lake District woonden, worden daarom de Lake poets genoemd. Zijn gids van het Lake District uit 1810 verkocht aanvankelijk zelfs beter dan zijn gedichten ... Inmiddels zijn er zo'n 50.000 boeken over het Lake District verschenen! Een andere beroemde inwoonster was Beatrix Potter, die in 1901 Peter de Rabbit schreef. De huizen van Wordsworth en Potter zijn als museum ingericht en te bezichtigen, Potters prachtige tekeningen zijn erg de moeite waard. In 1951 werd het gebied een Nationaal Park.

Afdaling van de Furness Fells langs de Greenburn Beck
Klik voor panoramaversie op de foto

Historische bezienswaardigheden
Er is zeer veel ouds te zien. Historische huizen zoals Wordsworth House in Cockermouth, Dove Cottage & Wordsworth museum in Grasmere, Hawshead Courthouse (15e eeuws) in Hawshead, Sizergh Castle (14e eeuwse toren) in Kendal, enzovoorts.
Oude monumenten zoals resten van een romeins fort (1e eeuw) in Ambleside, Hartknott, een groot romeins fort (120 n.Chr.) in Eskdale, Brougham Castle (13e eeuws) in Penrith. Uiteraard veel middeleeuwse kerken en kapellen, en de nodige musea en galeries.

Wandelmogelijkheden
Het landschap is zeer gevarieerd en kleinschalig: bergen tot bijna 1.000 m, beboste valleien, grote open watervlaktes. De wandeltochten kunnen (met name naar de hogere delen) inspannend zijn en vergen een goede conditie. 's Winters kunnen de weersomstandigheden in de bergen zwaar zijn, te vergelijken met hooggebergte. Maar ook de lagere tochten leveren adembenemende uitzichten op en vergen minder conditie en ervaring. Er zijn vele wandelroutes uitgezet, zoals:

  • Brantwood Nature trails, start Brantwood House in Coniston
  • Lakeside Walks langs Derwent Water, start Borrowdale Road bij Keswick
  • Brockhale Nature Trail, start vanuit het bezoekerscentrum in Windermere
  • De Cumbria-way is een doorgaande trektocht, van Calbeck in het noorden, via Skiddaw Forest, Keswick, Derwent Water, Langdale Fell, Coniston Water naar Woodland Fell in het zuiden.
Side Rike met Wythburn Fells, vanuit Little Langdale gezien

Verdere informatie 

  • Een zeer goede kaart is Lake district, Touring map & guide 3 van Ordnance Survey (1:63.000) met veel toeristische informatie en wandelroutes. Ook de National Trust heeft veel schriftelijk informatiemateriaal.
  • Er zijn vele mooie boeken, zelf heb ik The English Lakes van R. Talbot en R. Whiteman, Weidenfeld & Nicolson in Londen, met vele schitterende foto's en wat dichterlijke teksten.
  • John Dawson heeft een mooie en zeer uitgebreide website Lake District Walks.
  • Bij Op Pad staat Huttentocht langs Mountain Bothies in Lake District, waarbij gebruik gemaakt wordt van eenvoudige mijnwerkershuisjes, herdershutjes of omgebouwde boerderijtjes.
  • 'Buiten de deur-activiteiten van Eddy Dorfing in het Lake District
  • Meer informatie bij Visiting Lake District, en Lake District National Park.
  • Lange afstands voetpaden in Engeland: National Trails.
 
Thuispagina > Bergwandelen > Gebieden > Lake District > Gebiedsinformatie

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer