Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Lake District
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Nationaal Park

Dagtochten
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Route
Kaart op Google
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina
Bovenkant pagina

Dagwandelingen rond Ambleside

In oktober 1989 logeerden Wilma en ik een week in het fraaie Loughrigg Brow van het Christian Houses Association (CHA). Dit landhuis ligt 30 m boven het riviertje Rothay, bij de Loughrigg Fell ten westen van Ambleside, in het centrum van het Lake District. De CHA lijkt wat betreft organisatie en activiteiten enigszins op het NIVON: in het hele land hebben ze prachtig gelegen huizen. Door vrijwilligers worden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder dagwandelingen. Wij hebben de meeste tochten op eigen gelegenheid gemaakt, maar zijn ook met een georganiseerde tocht meegegaan.

Uitzicht van Loughrigg Terr over Grasmere

Uitzicht op de meren
Op de eerste wandeldag verkennen we het Loughrigg Fells (massief) waar onze uitvalsbasis ook in ligt. Dit ligt erg centraal, en er zijn aan alle kanten meren te bewonderen. Het mooiste uitzicht op het Windermere (foto Beginpagina Lake District) is te genieten vanaf Todd Crag, maar daar komen we de laatste dag pas. We lopen nu over het gras en de heide en dalen daarna af naar het schilderachtige Loughrigg Tarn en het Eltermere waaraan het dorpje Elterwater ligt. Vandaar klimmen we omhoog naar de noordkant van de Loughrigg Fells, waar je vanaf Loughrigg Terr mooi uitkijkt op het Grasmere. Bovenlangs het Rydal Water loopt een fraai pad, waar we Rydal Cave (een grote grotvormige leisteengroeve) bezoeken (2e foto gebiedsinformatie).

Rydal Hall met daarachter Herons Pike
Klik voor panoramaversie op de foto

Rydal Fell
We gaan naar Herons Pike op de Rydal Fell, die er de vorige dag zo aantrekkelijk uitzag. Het is een woeste rots, maar nu waait het flink, wat boven op de Herons Pike (612 m) erg heftig wordt. We dalen daarom meteen weer af over een bergweide en komen in Grasmere nog langs het Dove Cottage, waar de beroemde Wordsworth eens woonde. Het pad terug loopt door bos en langs Rydal Hall. Terug in het Loughrigg Brow ontmoeten we Laura, een Amerikaanse van 31. De meeste gasten zijn ouder dan 40 jaar. Laura had van tevoren naar de leeftijden van de groep geïnformeerd en toen gehoord dat er ook 30-ers bij waren. Dat waren Wilma en ik dus! Met Laura kunnen we het goed vinden en zullen we veel optrekken.

Deelnemers Furness Fells-tocht (Wilma met Laura rechts voor)

Met de groep naar Furness Fells
Elke dag worden er wandelingen door het CHA georganiseerd, we besluiten gedrieën nu eens mee te gaan naar de Furness Fells. We gaan in ganzenmars de steile Wetherlam op en volgen de bergkam naar de Swirl How (hoogste punt van onze dagwandelingen met 802 m). De kam buigt af naar het noorden en vervolgens het oosten. Van deze bergrug hebben we magnifieke uitzichten naar de verre omgeving (2e foto gebiedsinformatie). Tijdens de lange geleidelijke afdaling naar Little Langdale krijgt de groep weer wat meer adem voor gezellige gesprekken ...
's Avonds worden er door het oudste groepslid dia's van het Lake District getoond die ongetwijfeld historische waarde hebben, maar wel wat lang duren. De meeste avonden, als er gezellige spelletjes georganiseerd worden, gaan we met z'n drieën naar de kroeg in Ambleside. Overigens zijn de mensen vreselijk aardig en belangstellend, de uitgebreide Engelse ontbijten en diners in het CHA-huis zijn gezellig.

Afdaling naar Little Langdale *

Musea en kastelen
Voor de afwisseling gaan we met twee groepsgenoten een dagje langs toeristische bezienswaardigheden met de auto. Hawkshead ligt in het dal van de Esthwaite langs het gelijknamige meer, en heeft talrijke historische gebouwen. We bezoeken de Beatrix Potter Gallery. Daarna rijden we door naar Kendal waar we het Sizergh Castle aandoen. Het heeft een 14e eeuwse versterkte toren, een mooie binnenplaats en nog origineel interieur met veel oude meubels, schilderijen en veel houtsnijwerk. De 18e eeuwse tuin is beroemd vanwege zijn collectie varens en rozen.

Grizzledale Forest
Ook per fiets kan je veel ondernemen. We maken een tocht langs Hawkshead, het Esthwaite water, langs weiden met lammetjes en door donkere bossen. Er moet veel wild zitten, valken en arenden, maar die laten zich niet vanaf de fiets bekijken. We genieten van de buitenlucht en het gevarieerde landschap. Op de terugtocht zitten we een tijd langs de oever van het Windermere.
De laatste dag maken we een tocht in de directe omgeving. We bekijken het Windermere vanaf Todd Crag en dalen af naar Clappersgate. Tenslotte genieten we nog eens voor het laatst van Ambleside.
 
Thuispagina > Bergwandelen > Gebieden > Lake District > Dagtochten

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer