Afbeelding
 

Thuispagina
Gebieden
Zoeken
PyreneeŽn
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Hoofdroutes
Verloop bergkam
Geologie
Bronnen
Picture Gallery
Overzichtskaart
Googlekaart
Routekaart GR 10

Trektocht 1
Route 1

Trektocht 2
Andorra
Panorama 1
Panorama 2
Route 2

Trektocht 3
Vignemale
Panorama 3
Route 3

Trektocht 4
Gruta Casteret
BrŤche de Roland
Panorama 6
Route 4

Trektocht 5
Routekaart
Hutten
Panorama 1

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Hoofdroutes in de Pyreneeën

Er zijn vier uitgezette routes die de gehele bergketen doorlopen van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee, deze worden kort beschreven.
Zie ook de tabel met een vergelijking van de drie hoofdroutes onder aan deze pagina.
 1. De Grande Randonnée 10 (afgekort GR 10), die geen extreme eisen aan wandelaars stelt. De route loopt in de Franse PyreneeŽn en komt regelmatigin dorpjes en is zeer gevarieerd. Hij is van juni tot oktober te belopen, in het binnenland kom je af en toe bij de sneeuwgrens. De eerste trajecten vanuit de kust (Hendaye aan de Atlantische Oceaan respectievelijk Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee) kunnen wel al in april gedaan worden.
  De hele route vergt ongeveer 50 wandeldagen om te lopen (900 km). Over het algemeen goed gemarkeerd, veel overnachtingsmogelijkheden in (schuil)hutten (de meeste zijn pas vanaf juni open).
 2. Routekaart van (oostelijke) GR 10

  Erop klikken voor kaart van hele GR 10

 3. Aan de Spaanse kant loopt nog de Grande Recorrido 11 (GR 11), van Cap Higuer in Baskenland tot Cap de Creus aan de Middellandse Zee. In het westen is zij goed vergelijkbaar met de GR 10, maar wordt minder vaak belopen. Vanaf het centrale deel van de Pyreneeën wordt zij steeds droger en kent minder begroeiing, hoe oostelijker je komt. Ook het aantal hutten is veel minder dan de GR 10, al komen er de laatste jaren steeds meer particuliere overnachtingsmogelijkheden. Omdat hij ook veel door onbewoond gebied loopt, wordt aangeraden om steeds voor tenminste 3 dagen voedsel mee te nemen.
  Totale loopduur circa 45 dagen (850 km). Vaak gemarkeerd, niet in bebouwd gebied. De Spaanse stafkaarten zijn minder goed dan de Franse.
   
 4. De Haute Randonnée Pyrénéenne(afgekort HRP), die zoveel mogelijk de bergkam volgt en daardoor nauwelijks in bewoond gebied komt. Zij volgt de hoofdkam van de PyreneeŽn en loopt tussen de GR 10 en de GR 11 in, afwisselend in Frankrijk en Spanje. Er zijn wel vrij veel hutten, maar minder bevoorradingsmogelijkheden op de route. Zij komt in moeilijker berggebied dan de eerder genoemde routes (hoger en minder gebaande paden) en stelt hogere eisen aan ervaring (oriŽntatie in het terrein) en conditie.
  De totale route beslaat in totaal 800 km en is in ongeveer 45 dagen te doen. Voor deze route is ruime alpine ervaring nodig.
   
 5. Afbeelding
   
 6. Veel lager, door het voorgebergte aan de Franse kant, loopt nog de Sentier Piemont, een eenvoudig te lopen route die het hele jaar door gelopen kan worden. Deze is niet gemarkeerd.
Vergelijking hoofdroutes door de PyreneeŽn (1)
  GR 10 GR 11 HRP
Afstand 900 850 800
Etappes 50 45 45
Zwaarte Gemiddeld 1.000 m dalen en stijgen per dag, verder goed te doen (goede markering en paden, veel voorzieningen). Geen klimmaterialen nodig. Vergelijkbaar wat betreft de hoogteverschillen maar kent ook pittige trajecten (2), dus wel moeilijker dan de GR 10 Iets minder hoogteverschillen maar meer door ongebaand terrein, meer op jezelf aangewezen, meest uitdagende route
Natuur Mooi, laag meer bos Ruig en droger Mooist en meest spectaculaire van de drie
Markering Eigen rood-wit Eigen rood-wit Wisselend
Onderhoud Goed Matig  
Overnachtingen Veel gites Veel herbergen Steeds meer berghutten (3)
Paden Goed te doen Redelijk te doen Soms ongebaand
Bevoorrading Regelmatig afdalen naar bewoond gebied Redelijk veel etappes met berghutten Blijft meestal hoog, dus afhankelijk van berghutten en wat je zelf meeneemt
Weer Zonnig, maar soms ook regen of mist Warmer, zonnig en droog Zonnig, soms regen, mist en meer wind
Moeilijkheids graad (4) 2 2 tot 3 3 tot 4
Noten:
(1) Voor deze vergelijking is gebruik gemaakt van een artikel van Ton Joosten in Op Pad (2016).
(2) Bijvoorbeeld tussen Valle de Pinte an Rifugio de Goriz.
(3) In de nabije toekomst is naar verwachting het hele traject met overnachtingen in berghutten te doen.
(4) Een gemiddelde score voor conditionele en technische zwaarte, zie voor de beschrijving de overzichtstabel van alle routes op deze website.

 
Thuispagina > Gebieden > PyreneeŽn > Hoofdroutes

Copyright © Jaap van der Veen |  Disclaimer | Reageren