Smolikas Tour 1999

Ik kreeg van Raymond Dijkhof een reisverslag toegestuurd van nagenoeg hetzelfde traject dat
wij vanaf Tsepolovo naar Vovousa gelopen hebben. Zij hebben dit bij een reisbureau gedaan. Vanwege
zijn levendige beschrijvingen en de vele details leek dit me een aardige aanvulling op mijn site.

Nadat we vorig jaar met een groep van acht mensen door Epirus zijn getrokken, hadden we het idee om er dit jaar (1999) een vervolg aan te plakken. In overleg met de groep en Robinson Expeditions, is er een zesdaagse wandeling uitgerold, met als hoofdschotel de Smolikas-top, dit is de op één na hoogste top van Griekenland (2637 m).
Twee personen zijn per auto naar Griekenland gereisd, met de ferry van Ancona naar Igoumenitsa en door naar Tsepelovo. De andere zes hadden een campingvlucht naar Preveza.
We werden op het vliegveld met een minibus afgehaald door Alekos, onze gids die we vorig jaar ontmoet hadden. Na een 3 ½ uur durende rit kwamen we aan in Tsepelovo, een dorpje op 1000 m. Omdat we een middagvlucht hadden was het al 20.30 en konden we zo voor de maaltijd aanschuiven in de wat bouwvallige erker van de dorpswinkel/eethuisje, waar ook de redelijke kamers werden verhuurd.
Alekos liet ons weten de volgende morgen om 8.00 te willen vertrekken. Het zou een lange dag worden. Normaal gesproken zou het eerste deel van de tocht per auto worden afgelegd, maar wegens ziekte van de pensioneigenaar ging dit niet door en werd de tocht een uur langer dan de 8 wandeluren die ervoor gepland stonden. Als tegemoetkoming zou de vierwiel aangedreven minibus ons aan het einde van de tocht tegemoet komen. Alekos had een zender/ontvanger bij zich en kon zo contact houden met Heraklis, de chauffeur van onze minibus.

Route
Dag 1: Van Tsepelovo naar Vrissohori, 2: naar de voet van de Smolikas, 3: via de Smolikas naar Sanmarina,
4: via de E6 naar Distrato, 5: door naar Vovousa, 6: tenslotte uitkomend in Metsovo.
Dag 1   Afbeelding