Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Auvergne
Beginpagina
Gebiedsinformatie

Trektocht deel 1
Trektocht deel 2
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
GR 30
Gelopen route
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Een hete zomer tussen meren en vulkanen

Deel 1: van zaterdag tm dinsdag

In de hete zomer van 2003 wilden we (Jaap, Michael, Philip en Rob) een trektocht in de Auvergne maken. Eerst dachten we aan de GR 400 in de Cantal. Deze route kent echter veel forse hoogte verschillen. Toen Philip een blessure opliep hebben we naar een lichtere trektocht gezocht, en dat werd de Tour de Lacs d'Auvergne (de GR 30). Hiervan hebben we het noordelijke stuk gelopen (ongeveer de helft van de 194 km) met een kleine variant.

We vertrekken met 2 auto's uit Nederland, en komen 's avonds laat aan in ons startpunt: Orcival. Net voor de sluitingstijd arriveren we bij de camping, gelegen aan een klein meertje, en kunnen gelukkig nog kip met frites bemachtigen.

Zaterdag
De volgende morgen beginnen we rustig en zetten eerst één auto in Murol, waar we over drie dagen verwachten te zijn. Mocht de blessure van Philip toch een probleem zijn dan hebben we dan meer mogelijkheden. We bekijken de beroemde romaanse kerk in Orcival, en na de lunch gaan we om 14 uur van start. Het is behoorlijk warm, maar gelukkig geven de bomen langs de route veel schaduw. Bij waterpompen in de kleine dorpjes (meer gehuchten) kunnen we steeds koud water drinken.

Afbeelding

We hebben mooi zicht op de Monts Dôme, de keten van vulkanen die hun naam aan de Puy de Dôme (1.464 m) danken (panorama 1). In een dorpje horen we dat het al 2 maanden niet geregend heeft, en de hitte (37 graden in de schaduw) inderdaad uitzonderlijk is.
Dit landschap lijkt een beetje op de Ardennen, met hoogteverschillen van niet meer dan 200 m, maar dan op gemiddeld 900 m boven de zeespiegel. De vulkaankegels hier - we lopen langs de Puy de Vache (1.167 m) - lijken ook meer heuvels.
Na een scherpe bocht komen we in een groot bos terecht en dalen af. Bij een enorme beukenboom nemen we even een rustpauze. Er komen enkele ruiters en mountainbickers voorbij. Bij Lac de La Cassière willen we wild kamperen, en na enig zoeken vinden we de 'Garde de Pêche', die ons een stuk bos aanwijst. Helaas mogen we in het meer niet zwemmen, maar niet iedereen houdt zich hieraan als de schemering intreedt ...

Afbeelding

Zondag
Omdat de temperatuur 's morgens vroeg nog lekker is vertrekken we om 9 uur. In Rouillat blijken ze heerlijke café au lait te serveren en verkwikt stappen we verder. Rond het Lac d'Aydat volgen we een prachtig bospad, en aan de oever gekomen duiken we heerlijk in het koele water (3e foto pagina gebiedsinfo). Dan komen we op een dorre hoogvlakte. Na een lunch in de schaduw komen we weer op de vlakte, er is nu een zinderende hitte. We komen er nog een hunnebed (Dolmen) tegen. Dan duiken we opeens een paar honderd meter omlaag, de Gorge de la Monne in. Beneden is er een koele beek, waar we uiteraard direct in plonsen. Honderd jaar geleden stonden hier watermolens, met een hele industrie en een dorpje van 100 mensen. Dat is nu allemaal voorbij, iedereen is weg getrokken. We gaan weer omhoog en lopen tot Olloix, waar een camping is, en we heerlijk in de bijbehorende Gite dineren.

Afbeelding

Maandag
De volgende morgen is het al snel weer heet op de hoogvlakte. Dan opeens staan we voor een steile afdaling en hebben een schitterend uitzicht op een vallei. Beneden ligt St. Nectaire, wat verder zien we Murol met het gelijknamige kasteel, en aan de einder de bergketen van de Monts Dore.
We dalen af tot St. Nectaire, een kuuroord langs de Chambon, met minerale bronnen, een grot en prachtige romaanse kerk, die erg schilderachtig is gelegen. We steken na het stadje bekeken te hebben de rivier over en doorkruisen een bos waar we siësta houden. Daarna weer verder tot het kasteel Murol, dat op een grote rots hoog boven de omgeving uittorent.
We strijken neer op de camping de la plage aan het Lac Chambon, een prachtige plek die ik van een paar jaar geleden al ken. De auto van Philip staat hier al, met wat reserve spullen.

Afbeelding
Klik op de foto voor de panorama versie

Dinsdag
Dit is een ideale plek om een rustdag te houden. In het meer kan je prima zwemmen, er is een Volkskrant te koop, je kan de kleren wassen, en mooie tochten in de omgeving maken.
Een wandelingetje zonder rugzak rond het meer loopt toch nog uit tot een tocht van 8 km. Het hoogtepunt zijn de Dents de Marais (zie panorama 3 en de laatste foto bij de gebiedsinfo). We lopen helemaal boven langs de steile rotswand, van waaruit je mooi zicht heb op het Lac Chambon.
Murol is een leuk stadje, waar ook veel winkels, café's en terrassen zijn.

Ga door naar deel 2.
 

Thuispagina > Gebieden > Auvergne > Trektocht deel 1

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren