Afbeelding  
 



Thuispagina
Zoeken
Nieuw

Deze webplek
Inleiding
Overzicht
Veel gestelde vragen 
Wie ben ik
Webkoppelingen
Reageren

Tochten
Tochten per gebied
Berggebieden
Tabellen
Grafieken

Afbeelding
Picture gallery

Algemeen
Gebergtevorming
Alpenkaart
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Inleiding

[ Doel | Bergsport| Bergen en Nederlanders | Type tochten | Beste jaargetijde ]

Doel
Met deze webplek heb ik de volgende bedoeling: Wandelende tovenaar
  • leuk om te maken (vormgeving, creatief)
  • mijn bergwandelervaringen op een rij zetten
  • contacten met andere bergwandelaars leggen, ervaringen uitwisselen
  • ideeën bieden voor te ondernemen tochten
Het is niet mijn bedoeling om als vraagbaak voor mijn bezoekers te fungeren. Om zonder al te veel werk toch mensen te helpen, heb ik een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen.

Een uitgebreide databank met allerlei informatie over bergsport vindt je bij het Kenniscentrum van de NKBV.

In 2017 heb ik mijn laatste (lange) trektochten in de bergen gemaakt. Daarna zijn dus geen nieuwe gebieden of tochten meer toegevoegd. Wel ben ik mijn dia's gaan digitaliseren. Voor een aantal beschreven tochten op deze webplek leverde dat nog wel eens betere of extra foto's op die zijn toegevoegd.
Ik bracht ook vrijwel elk jaar een nieuwsbrief uit, die zijn na 2017 gestopt.

Verschillende soorten bergsport
Het weer kan in de bergen sneller omslaan dan in vlakke gebieden, en men is vaak ver van de bewoonde wereld. Daarom heeft een men een rugzak bij zich, met daarin kleding voor verschillende weersomstandigheden, bescherming tegen de zon, voedsel en te drinken. Er zijn verschillende takken van bergsport, waarbij -afhankelijk van de activiteit- meer hulpmiddelen noodzakelijk kunnen zijn:

  • Bergwandelen is rondtrekken langs gebaande en ongebaande paden in de bergen, waarbij doorgaans niet de armen en handen voor de voortbeweging worden gebruikt. Dit vergt een goede lichamelijke conditie, kennis van het weer en oriëntatie en de juiste uitrusting (zoals schoeisel en aangepaste kleding voor verschillende weersomstandigheden). Wanneer behalve op de vaste rots ook over steile sneeuwvelden of gletsjers wordt gelopen is kennis van de specifieke gevaren (uitglijden, wegzakken in verborgen spleten) en training in veilige manieren van voortbewegen en reddingstechnieken noodzakelijk.
  • Bij bergklimmen beweegt men zich langs steile routes in de bergen, en ligt de nadruk op het verticale stijgen. Daarbij worden ook de armen en handen voor de voortbeweging gebruikt en is de kracht in handen en vingers belangrijk. Deze tak van sport kan uit veiligheidsoogpunt niet zonder training of voorbereiding worden beoefend. Hierbij kan nog onderscheid gemaakt worden tussen rotsklimmen en ijsklimmen.
  • Toerskiën is de derde tak van bergsport, waarbij het goed kunnen skiën als extra vaardigheid is vereist. Bij toerskiën wordt geen gebruik gemaakt van skiliften. Omdat toerskiërs zelf de berg omhoog lopen, moeten zij een zeer goed uithoudingsvermogen hebben. Bij het stijgen doen de skiers stijgvellen onder hun ski's, waardoor zij tegen de berg kunnen oplopen. Het skiën naar beneden gaat net als normaal skiën.

Bergwandelen voor Nederlanders
In Nederland kennen we geen hooggebergte, Nederlanders kunnen daarom de gevaren in berggebieden gemakkelijk onderschatten. Wat betreft bergwandelen kunnen naar Zwitsers voorbeeld de volgende categoriën van wandelroutes worden onderscheiden:

  • Wandelroutes kunnen zonder bijzondere kennis van de bergen zonder gevaar gevolgd worden;
  • Bergwandelroutes stellen hogere eisen, de wandelaar moet fysiek fit zijn en steeds voorzichtig, waterdichte kleding en bergschoenen zijn vereist;
  • Alpiene tochten gaan over paden met alpiene gevaren, inclusief korte bergbeklimmingen, en vereisen een bergsportuitrusting, specifieke training en ervaring.
Als u ook in de bergen wilt gaan wandelen verdient het aanbeveling u vooraf te oriënteren welk soort routes u wilt volgen en u daar op voor te bereiden. Voor bergwandelen en zeker voor alpiene tochten is het verstandig om een of meer bergsportcursussen te volgen, en voor u deze tochten zelfstandig gaat maken eerst ervaring op te doen onder leiding van ervaren bergwandelaars of berggidsen. Een goed begin is om lid te worden van de Nederlandse Klim- en bergsport vereniging.

Type bergtochten
Op de website Bergwandelen in Europa zijn verschillende soorten bergtochten te onderscheiden:

  • Trektochten over gemarkeerde lange afstandspaden, met rugzak in grotendeels onbewoond, alpine natuurgebied (bijvoorbeeld alle wandelingen in de Pyreneeën, de Alta Via 1 in de Dolomieten, Gran Paradiso, Tour du Mont Blanc, IJsland). Een enkele keer is in een hut overnacht.
  • Een geïmproviseerde trektocht met rugzak in grotendeels onbewoond gebied: zonder gemarkeerde routes (Vreemde voettocht in Abruzzen).
  • Huttentochten (Aigues Tortes, Tessin, Val Medel, Zillertal, en met klettersteig: Brenta in Dolomieten).
  • Gletsjertochten tot circa 4.000 m (laatste dagen in Gran Paradiso en cursus in Bernina).
  • Dagtochten, in één dag vanuit het dal de berg op en weer terug (Lake District, Sella in Dolomieten)
Sommige beschreven tochten zijn combinaties hiervan.

Beste jaargetijde
De tochten zijn gedaan in de periode juli-augustus. In het hooggebergte is de periode juni-september het meest geschikt, buiten deze periode ligt in veel gebieden veel sneeuw en zijn de berghutten vaak gesloten. De openingstijden van de berghutten kunt u vinden via Berghutten in Europa.
Zie verder de introductie van de gebieden en wandelingen en het overzicht en kaartje van de berggebieden.

Meer informatie over de beschreven tochten vindt u bij de pagina's met tabellen van de tochten, met bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad, en de grafieken van de tochten, met bijvoorbeeld de gemiddelde hoogte.
 

Thuispagina > Inleiding

Copyright © Jaap van der Veen  | Disclaimer | Reageren