Afbeelding  
 Thuispagina
Zoeken
Nieuw

Deze webplek
Inleiding
Overzicht
Veel gestelde vragen 
Wie ben ik
Webkoppelingen
Nieuwsbrief
Archief nieuwsbrief
Reageren

Tochten
Tochten per gebied
Berggebieden
Tabellen
Grafieken

Afbeelding
Picture gallery

Algemeen
Gebergtevorming
Alpenkaart
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Archief laatste nieuwsbrieven

[ Nieuwsbrief 30 | Nieuwsbrief 29 ]
11 december 2016
  N I E U W S B R I E F nr. 3 0

Op Bergwandelen in Europa zijn sinds de vorige nieuwsbrief (2014) twee nieuwe tochten gepubliceerd: Vreemde voettocht in Albanië en Huttentocht in de Karwendel.

Vreemde voettocht in Noord Albanië
Een kampeertrektocht in de noordelijke Albanese Alpen, op de grens met Montenegro en Kosovo. De kalkstenen bergen reiken tot een hoogte van 2.700 m en vormen steile rotswanden veelal bedekt met bossen. We liepen vaak langs de bergruggen en kampeerden op hoog gelegen bergweiden, om af en toe weer in een lager dal uit te komen waar we de tenten in een dorpje bij een lodge konden opzetten. In het relatief weinig bezocht gebied in het Noordwesten van Albanië tegen de grens met Montenegro lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De gastvrije herders waar we overnachtten zorgden ook voor het vervoer van onze bagage met hun muildieren en ezels. Na een week kwamen we in Theth waar we een dag van het vele natuurschoon in de vallei genoten. In de tweede week volgden we grotendeels de meer bekende Peaks of the Balkans route. Via de Valbona vallei naar het drielanden punt boven Doberdol en verder langs de grens tussen Kosovo en Montenegro tot de Hajla (2.405 m).

Huttentrektocht door de Karwendel
Een pittige trektocht van Seefeld (Oostenrijk) naar Mittenwald (Duitsland), waarbij we langs en over drie bergruggen in het Karwendel lopen. Het Karwendelgebergte bestaat uit Dolomiet, steile bergen met blinkend witte kammen en groene dalen. De route staat deels bekend als de 'Freiungen Höhenweg' die hele stukken de bergkam volgt, en deels als de 'Adlerweg' die in Innsbruck begint en dan de drie keer een bergrug oversteekt naar het volgende dal.

Andere toevoegingen
Aan de Vreemde voettocht in de Mongoolse Altaï zijn 10 panoramafoto's toegevoegd, een wandelschema en twee vergezichten over de bezochte bergmassieven.

10 oktober 2014        
  N I E U W S B R I E F nr 2 9

Huttentocht Berner Oberland
Op Bergwandelen in Europa is een nieuwe tocht gepubliceerd: Blik op de Jungfrau, een huttentocht in Berner Oberland.
Een uitdagende trektocht over de flanken van hoofdkam in het Berner Oberland. We volgen de hoge toppen van de Berner Alpen van west naar oost, door een afwisselend landschap van steile rotswanden, almen en besneeuwde toppen. Er zitten wat klauterstukjes in (tweedegraads klimmen), die gezekerd zijn met kabels en soms maken we gebruik van ladders. De laatste dagen hebben we steeds zicht op de Jungfrau, Mönch en Eiger.
Deze toppen vormen de noordelijke grens van de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen. Onze tocht gaat helemaal door het gebied rond de Aletschgletsjer dat sinds 2001 door de Unesco beschermd is als wereld erfgoed, met vele vierduizenders en zeldzame planten en dieren (540 km2). Voor meer info zie Swiss Alps Jungfrau-Aletsch.
Met 20 panoramafoto’s, overzicht van de hutten, routekaart en loopschema.

Eerdere wijzigingen dit voorjaar
De zoekfunctie voor de webplek maakt nu gebruik van Google en is sterk verbeterd.

Bij een aantal beschreven tochten kan je nu via Google Earth een rondvlucht maken rond een aantal bergtoppen die ik beklommen heb, zoals: (werkt niet in alle webbrowsers, vooral van mobiele telefoons en tablets)
- Blik op de Jungfrau: de Vordere Butlasse (3.063 m) in Berner Oberland.
- Haute route: van Aiguille du Tour (3.540 m) in het Mont Blanc massief naar Pigne d'Arolla (3.772 m) en Tête Blanche (3.707 m) in Wallis.
- Trektochten in de Pyreneeën: Canigou (2.784 m) en Monte Perdido (3.355 m)
- Gran Paradiso: Gran Paradiso (4.061 m)
- Gletsjertocht in de Bernina: Il Capütschin (3.386 m).

Thuispagina > Achtergronden > Nieuwsbrief > Archief nieuwsbrieven

Copyright © Jaap van der Veen  | Disclaimer