Logo
 

Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
 
Abruzzen

Beginpagina
Gebiedsinformatie
Parco d'Abruzzo

Trektocht
Brede pagina's
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Wandelschema
Overzichtskaart
Routekaart 1
Routekaart 2
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gebiedsinformatie Abruzzen

Maar een uur verwijderd van Rome kom je in de Abruzzen in een van de mooiste en ruigste streken van Italië. Dit kerngebied van de Apennijnen is zeer geaccidenteerd: de zandige kuststrook gaat over in heuvels die vervolgens overgaan in drie te onderscheiden berggroepen: de Laga, de Gran Sasso en de Maiella. Het is een dunbevolkte streek, veel dorpen landinwaarts zijn 's winters nog afgesneden van de rest van het land.

Sinds lang trekken veel mensen weg, naar Rome of Amerika. Eeuwenlang was de schapenhouderij een belangrijk middel van bestaan. Omdat de plaatselijke weidegronden te schraal waren trokken de kudden twee keer per jaar langs de oude schapenwegen, in de 19e eeuw nog een miljoen schapen per jaar. De kudden zijn sindsdien gedecimeerd, de wegen aan hun lot overgelaten. Landbouw komt voornamelijk voor in het drooggelegde Fucino meer.

Natuurreservaten
Van het noordwesten naar het zuidoosten komen de volgende zeven natuurgebieden voor: de Monti della Laga (met Monte Gorzano), de Gran Sasso d'Italia (met Corno Grande), de Monte Veleno/Monte Sirente, Alto Molise (met Monte Amaro), Bosco di Sant'Antonio, Parco Nationale Abruzzo, en de Maiella. Het belangrijkste en grootste park is het Parco Nazionale d'Abruzzo (de beschreven tocht komt hier niet).

Bergen
Het Laga-massief  bestaat voornamelijk uit mergel en zandsteen, de rest van de Abruzzen - met als bergmassieven het Gran Sasso en de Maiella-groep - is een zuiver kalksteenlandschap. Kenmerkend zijn de steile, diepe kloven, en het voorkomen van onderaardse grotten en rivieren. Het gebied staat bekend om zijn aardbevingen, waarvan de sporen in de soms verwrongen landschapsvormen terug te vinden zijn.
Vanwege de ondoordringbare bodem in het Lago komen hier watervallen tot 80 m hoog voor, die op 1.500 m hoogte 's winters kunnen bevriezen: een bezienswaardigheid. Verder is het Lago dicht bebost, met o.a. beuken en pijnbomen die niet door mensen zijn aangelegd, te afgelegen om geŽxploiteerd te worden.

De Gran Sasso (grote rots) is een drukker bezocht gebied. Het vormt een spectaculair rotsmassief, geliefd bij bergklimmers uit Rome ('s winters ijsklimmen). De Corno Piccolo heeft meer dan 100 klimroutes. De Corno Grande is met 2.912 m het hoogste punt in de Apennijnen. De bergketen heeft 5 berghutten, die goede trektochten met weinig bepakking mogelijk maken. De Calderone vormt hier de zuidelijkste gletsjer van Europa. Zeer indrukwekkend is de Campo Imperatore: een hoogvlakte van 27 km lang en 8 km breed.
De Maiella is het meest ongerepte massief, bestaande uit 61 pieken en 75 heuvels. De Monte Amaro (bittere berg) is met 2.793 m het hoogste punt. De hoofdrug loopt over 30 km van noord naar zuid. Hier heb je een schitterend uitzicht op het lage gelegen land, de Adriatische zee en de Gran Sasso. Vanaf deze bergrug strekt zich naar het oosten een labyrint van spectaculaire dalen uit. Deze vormen het mooiste wandelgedeelte. De afstanden in de Maiella zijn echter groot en de wandelingen zwaar, er zijn weinig (spoor)wegen. Behalve de enorme beukenwouden (o.a. bij de Maielletta) komen hier ook kolossale eiken voor (in Gessopalena). Hoger liggen grote bergweiden, boven de 2.500 m is het kaal. Er zijn veel grotten, met name aan de zeezijde.

Verdere informatie 
Kaarten:

  • Abruzzo & Molise, 1:200.000, uitgave Touring Club Italiano; eenzelfde kaart is uitgegeven door de ANWB/Kümmerly&Frey, Italië nr. 10.
  • Gran Sasso d'Italia: Parco Nazionale Gran Sasso-Laga, 1:25.000, uitgave Club Alpino Italiano (alleen ter plaatse verkrijgbaar). Hier staan veel wandelroutes op ingetekend.
  • Gruppo della Majella, 1:25.000, uitgave Club Alpino Italiano (alleen ter plaatse verkrijgbaar). Hier staan ook veel wandelroutes op ingetekend.
Gidsen/tijdschriften:
  • Natuurreisgids Italië van Cantecleer, auteur Tim Jepson. Dit fraaie boekje biedt een goed overzicht van relatief ongerepte natuurgebieden in Italië waaronder de Abruzzen, Gran Paradiso en de Dolomieten, met gebiedsinformatie, mooie foto's enzovoorts.
  • In de Hoogtelijn (NKBV-blad) van oktober 1999 is een verslag te vinden van een tocht in en rond de Gran Sasso (door Klaas Marck).
Internet:
Thuispagina > Tochten per gebied > Abruzzen > Gebiedsinformatie

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren